Hoe checklists je onderneming een vlucht kunnen geven 

“Het zijn niet de systemen waarvan je je bewust bent die het probleem vormen – het zijn de systemen waarvan je je niet bewust bent die je doen neerstorten” – Robert Kiyosaki (The Cashflow Quadrant) 

Niemand heeft angst om te vliegen. Waar ze bang voor zijn is het neerstorten. Piloten zullen diep van binnen dezelfde angst hebben – ze willen net zomin neerstorten als hun passagiers! 

Checklists voor piloten…

Maar piloten hebben gelukkig essentiële hulpmiddelen tot hun beschikking om hun begrijpelijke angsten te helpen verminderen.  

Om het risico dat hun vliegtuig neerstort enorm te verkleinen, hebben piloten strenge checklists klaarliggen die ze voor en tijdens elke vlucht afvinken.  

Door deze checklists af te werken kunnen ze vol vertrouwen opstijgen en klimmen, dan dalen en het vliegtuig veilig op de grond zetten. 

Uitgebreide systemen stellen piloten in staat om op hoogte te cruisen, terwijl ze toch alert blijven voor turbulentie en mogelijke risico’s buiten het toestel. 

Het gebruik van checklists vóór de vlucht betekent niet dat piloten ongeschoold zijn om door de voorruit te kijken en doeltreffend om te gaan met de gevaren die zich kunnen voordoen. Integendeel. Terwijl het vliegtuig op de automatische piloot cruiset, geeft het gebruik van checklists hun hersenen de ruimte en de vrijheid om zich te concentreren op de noodzakelijke maatregelen die ze moeten nemen als er gevaren aan de horizon verschijnen – voordat ze gevolgen hebben voor het vliegtuig! 

Vlieg met het vliegtuig…

In “The Checklist Manifesto” deelt Atul Gawande de details van een checklist voor motorstoring tijdens de vlucht voor een eenmotorig vliegtuig met solopiloot. Hij beschrijft hoe de checklist is teruggebracht tot zes belangrijke stappen die je niet mag overslaan bij het opnieuw starten van de motor. Stappen zoals zorgen dat de brandstofafsluiter open staat en de reserve brandstofpomp aanzetten. 

Wat Gawande echter het meest trof is de eerste stap op de checklist: “Vlieg met het vliegtuig”. Hij herkende hoe piloten zo wanhopig kunnen worden als ze de motor moeten herstarten, zo overweldigd door gedachten zoals “Waarom is dit gebeurd?”, dat ze op dat moment het meest basale onderdeel van overleven zouden kunnen vergeten. Vlieg gewoon met het vliegtuig. 

Zie je bedrijf opstijgen…

Dezelfde angst doet zich voor in het zakenleven. Als ondernemer ben je misschien niet zozeer bang om je bedrijf te ‘vliegen’, maar om het te laten neerstorten. 

De grootste zakelijke ‘crash’ is altijd te wijten aan een gebrek aan geld. Of meer specifiek, een gebrek aan cashflow. Dit is waar ondernemers bang voor zijn – niet genoeg geld op hun rekeningen hebben om hun bedrijf vliegend te houden. Het is dus van vitaal belang dat je over stevige systemen beschikt om je rentabiliteit en je cashflow te helpen verbeteren.  

Gebruik checklists om je te helpen met: 

  • Effectieve verkoop- en marketingsystemen 
  • Operationele systemen om te zorgen dat je medewerkers optimaal functioneren 
  • Bedrijfssystemen om de efficiëntie en productiviteit te verhogen 
  • Klantenservicesystemen om sneller aan je klanten te leveren en terugzendingen van klanten te verminderen 
  • Goede bedrijfssystemen om je omzet, inkomsten, winstgevendheid en cashflow te vergroten 


Piloten hebben systemen en checklists klaarliggen zodat ze alert kunnen zijn op turbulentie en gevaar terwijl hun vliegtuig zelf vliegt. Op dezelfde manier zullen goede systemen en checklists in je bedrijf je helpen om door de dagelijkse routines te cruisen, zodat je de hersenruimte overhoudt om je te concentreren op “het vliegen met het vliegtuig” – je bedrijf.
 

Herken je jezelf in het bovenstaande en maak je je zorgen dat je bedrijf zou kunnen ‘crashen’? Praat eens met een professionele business coach! 

Partners

Partner Partner Partner Partner