Veer terug uit de crisis: 7 Stappen om je te helpen sterker terug te komen 

Vanuit zakelijk perspectief lijken er drie verschillende fasen te zijn in deze huidige COVID-19 crisis: 

Fase 1: Reactie 

Deze fase begon toen duidelijk werd dat COVID-19 in de hele wereld een ernstig gezondheidsprobleem was. Regeringen kondigden de ‘lockdown’ en de bijbehorende beperkingen voor bedrijven en de bredere gemeenschap aanVan de ene op de ander dag werden bedrijven gedwongen te sluiten, moesten werknemers vanuit huis werken en kregen veel bedrijven een onmiddellijke en mogelijk dodelijke klap. Orders gingen verloren en de uitgaven werden verlaagd terwijl bedrijfsleiders probeerden vat te krijgen op de impact voor hun bedrijven. 

Fase 2: Inspelen 

Toen de eerste storm ophield, begon de omvang van de schade duidelijk te worden. Bedrijven begonnen de stappen te nemen om hun bedrijf te helpen overleven door subsidies en leningen aan te vragen die voor hen beschikbaar werden gesteld. Ze gingen op zoek naar, en vonden nieuwe manieren van werken en communiceren met werknemers en klanten. 

Fase 3: Weer aan het werk (nu gaande!) 

Het opheffen van beperkingen is begonnen en het proces zal waarschijnlijk maanden in beslag nemen. Bedrijven en medewerkers zullen beginnen met terugkeren naar ‘het normale (?) werken’, maar het zakelijke landschap zal onmetelijk zijn veranderd. We zullen nieuwe manieren van werken en communiceren moeten vinden; we zullen ons moeten aanpassen aan veranderende eisen van overheid en klanten; bedrijfsmodellen moeten mogelijk drastisch veranderen. 

We hebben weinig tijd om ons voor te bereiden op wat waarschijnlijk een heel andere ‘wereld’ zal zijn. Degenen die niet kunnen plannen en zich aanpassen, staan voor onvoorziene uitdagingen en kostbare verrassingen. Dit is hét moment om na te denken over, en te plannen voor hoe jouw bedrijf uit deze crisis zal komen. Hieronder vind jzeven stappen die elk bedrijf moet doorlopen om ervoor te zorgen dat het klaar is voor de volgende fase... 

  

Stap 1: Pas jouw bedrijfsmodel aan 

Dit kan een unieke kans zijn om jouw onderneming opnieuw te ontwerpen. Denk voordat je opnieuw gaat bouwen goed na over het soort bedrijf dat je wilt zijn, bedenk welke problemen jouw klanten willen oplossen en hoe jíj ze kunt oplossen. 

Stap 2: Beheer jouw cashflow 

Maximaliseer je cashflow: stop of verminder alle onnodige uitgaven op dit moment. Profiteer van subsidies, leningen en regelingen als je die nodig hebt Zoek naar creatieve manieren om te verkopen en inkomen te genereren, maar verkoop met compassie. 

Stap 3: Stel een ‘Mensenplan’ op 

Weer aan de slag gaan met jouw medewerkers zal uitdagender zijn dan je denkt. Zijn ze er klaar voor, bereidwillig en in staat om weer te beginnen? Welke afspraken moet je op de werkplek maken om in de sociale afstandsvereisten te voorzien? Stel een thuiswerkbeleid op en een beleid voor wat er zou moeten gebeuren als een van jouw werknemers besmet raakt met COVID-19. 

Stap 4: Herschrijf jouw marketingplan en blijf marketen  

Blijf investeren in marketing, anders loop je het risico onzichtbaar te worden. Maar verander je boodschap en wees medelevend. Wat wil de markt horen en wat wil jij dat jouw boodschap over jouw onderneming zegt? Je zult nieuwe kanalen moeten adopteren en digitaal zal vrijwel zeker een grote rol gaan spelen. Welke nieuwe vaardigheden moet je ondertussen leren? Welke marketing je ook kiest, je zult je inspanningen moeten verdubbelen. 

Stap 5: Versterk bestaande relaties en bouw nieuwe relaties op 

Tijdens deze crisis hebben veel mensen het belang van goede relaties ingezien. Werk planmatig aan het verstreken van jouw relaties met jklanten en prospects, met je werknemers, leveranciers en partners. Denk na over de hiaten in jouw relaties: plan welke nieuwe relaties je zult moeten ontwikkelen. 

Stap 6: Schrijf een klantenserviceplan 

Klanten winnen en behouden is nog uitdagender dan voorheen. Creëer nieuwe verwachtingen voor je klanten, zoek uit wat je moet doen om de norm te overstijgen. 

Stap 7: Schrijf een 30-dagenplan 

Schrijf een plan voor de komende 30 dagen. Dingen zijn te onzeker en te vloeiend om op dit moment verder te plannen. Wees duidelijk over wat je in 30 dagen wilt bereiken en schrijf je plannen en acties op. 

Voor meer informatie over dit onderwerp of hulp nodig met jouw ‘nieuwe wereld plan? Maak hier een afspraak coach die jou kan helpen, klik hier.

Partners

Partner Partner Partner Partner